Junij 2009, 28.5.2009
Zdravniki svetujejo:
Ustna votlina – okno v vaše zdravje
Avtor: Maja Kolšek Šušteršič, dr. med.
Čeprav je bolj znan rek, da so oči okno v dušo, lahko rečemo tudi, da je ustna votlina okno v zdravje celotnega organizma, saj je njena higiena bolj povezana s splošnim zdravjem, kot bi si morda mislili.


V ustih je veliko bakterij, ki jih nadzorujemo z dobro ustno higieno; s ščetkanjem in nitkanjem, pri obrambi pred njihovim škodljivim delovanjem pa pomaga tudi slina s svojimi encimi. Včasih se bakterije močno razrastejo in povzročajo peridontitis - vnetje dlesni, kar je zanje vstopno mesto v krvni obtok. Podobno se zgodi tudi ob invazivnih posegih v ustih in ob pomanjkanju sline zaradi bolezni ali učinka zdravil. Vnetje v ustih je lahko posledica ali pa vzrok nekaterih bolezni. Raziskovalci menijo, da je v povezavi s kardiovaskularnimi obolenji, kar še ni natančno proučeno, s prezgodnjim porodom (pomen dobre ustne higiene pred nosečnostjo in med njo), sladkorno boleznijo (pogostejše bolezni dlesni, karies, izguba zob, pogoste okužbe ustne votline, ki pa po drugi strani tudi onemogočajo dober nadzor nad krvnim sladkorjem), HIV/aids, osteoporozo ter nekaterimi drugimi boleznimi in stanji.

Če do zdaj še niste našli dovolj razlogov za redno nego svojih ust, zob in dlesni, jih zdaj gotovo imate – to je namreč dobra naložba za vaše splošno zdravje, tudi za prihodnost.