Januar 2009, 29.1.2009
Zdravniki svetujejo:
Slabokrvnost – anemija
Avtor: Jože Vidmar, dr. med., spec. splošne medicine
Znanec me je pred kratkim kar na cesti vprašal, ali tudi jaz menim, da slabo izgleda in da je bled, ker so mu tako povedali domači in nekateri znanci.


Povedal je, da se počuti še kar dobro, le skrbi ga, da je z njim lahko kaj hudo narobe. Povabil sem ga v svojo ambulanto, kjer sva se o težavah pogovorila. Temeljito sem ga pregledal in opravil še ustrezne laboratorijske preiskave, ki so bile, k sreči, negativne. Zadovoljen je odšel domov z naročilom za nekaj kontrolnih pregledov, zlasti zaradi kontrolnih laboratorijskih preiskav.

Zaključil sem, da je slabo izgledal verjetno zaradi strahu pred izgubo zaposlitve.

Podobne težave pa se ne končajo vedno tako ugodno. Praviloma je slabokrvnost pri odraslih moških in pri ženskah po menopavzi skoraj vedno resen bolezenski znak. Vsaj v začetku bolnik morda ne opazi ničesar. Pogosti prvi opazijo bledico obraza svojci, ali pa morda zdravnik v ambulanti tudi takrat, kadar pride posameznik k njemu zaradi katerega drugega vzroka.

Podrobna anamneza, temeljiti klinični pregledi, ustrezne laboratorijske preiskave in po potrebi še dodatne preiskave, pogosto endoskopke, lahko privedejo do odkrija zelo resnih bolezni. Danes imam v mislih predvsem krvavitve iz razjed zgornjih prebavil (razjeda na požiralniku, želodcu ali dvanajsterniku, rak) in iz spodnjih prebavil (debelo črevo, polipi, divertikli, rak) ter iz sečil (prostata, papilomi sečnega mehurja). Počasne krvavitve iz teh mest so lahko tako majhne in verjetno že dolgotrajne, da izgube krvi s prostim očesom običajno niso vidne. Zaradi počasne izgube krvi se organizem stanju pomanjkanja hemoglobina in rdečih krvničk nekako prilagodi in tako izgubo krvi mnogo manj občutimo kakor takrat, ko pride do večje izgube krvi naenkrat. Seveda so vzroki za kronični izgubo krvi in za posledično slabokrvnost tudi drugod, na primer iz sečnega mehurja, maternice …

Namen tega prispevka ni opisovanje in razlaganja še drugih zelo različnih vzrokov za slabokrvnost, pač pa ima namen spomniti vse, ki menijo, da so slabokrvni, naj pravočasno obiščejo svojega zdravnika.
dr. svetuje
Kdaj lahko pomislimo na slabokrvnost?
  • Splošna utrujenost in zbitost.
  • Vrtoglavost, omotica, šumenje v ušesih.
  • Bleda koža.
  • Pomankanje sape že ob manjših fizičnih naporih.
  • Pospešeno bitje srca.